Gyerek fejjel férjhez menni – ki hallott már ilyet! Pedig létezik egyes kultúrákban, hogy a gyereklányokat elkötelezik, odaígérik, vagy akár a menyegzőt is megtartják. De – ha a klasszikus szerelmi történetre, Rómeó és Júlia tiniszerelmére gondolunk – olyan is létezik, hogy a fiatalok minden tilalom ellenére kezükbe veszik a sorsukat és összekötik életüket. Hogy van ez most nálunk és miért került elő a téma?

Nyugi, ki fogjuk fejteni!

Mikor célszerű egy lánynak férjhez menni? Általában nem életkor kérdése az, hogy jó lesz-e a házasság, vagy sem. Az sem befolyásolja a boldogságot, hogyha nagy a korkülönbség (általában a férfi javára, de lehet akár fordítva is), láttunk már boldog párokat, akikről első pillantásra egy szülő–gyermek kapcsolat jut eszünkbe, mint az, hogy férj és feleség.

De térjünk vissza azokhoz, akik egészen fiatalon akarják elkötelezni magukat! Aki egészen fiatalon megérezte a szerelem ízét, az biztosan eljátszott a gondolattal, hogy összekösse életét a szerelmével. A hirtelen elhatározásoknak a jogszabály vet gátat: Magyarországon 16 éves kor alatt a házasság szóba sem jöhet. Azok, aki még nem töltötték be a 18. életévüket, csak a gyámhatóság engedélyével, bizonyos feltételek megléte esetén köthetnek házasságot.

Forró fejű fiatalok, 18 éves korotokig nem dönthettek önállóan a családalapításról!

Akit bővebben érdekel a konkrét rendelkezés, annak az új PTK. családjogi rendelkezéseinek tanulmányozását ajánljuk. Bármelyik online jogtárban megtalálható: 2013. évi V. törvény.

India? Az más!

 

Indiai nők

Hogy került most elő ez a téma? Az RTL épp hogy befejezi az apáca és Tomás atya 180 részes románcát (Isten áldjon, Esperanza! címmel futott délutánonként), amikor kezdődik A kis menyasszony című indiai sorozat. A távol keleti sztori úgy indul, hogy az iskoláskorú kislányt férjhez adják egy idegenhez, gyerekként kell beilleszkednie egy új családba és helyt kell állnia asszonyként is. Hogy ez hogy sikerül neki, megszereti-e addig sosem látott férjét valaha is, vagy elmenekül a kényszerházasságból, az ki fog derülni.

Magyarországon ugye tilos a gyerekek házassága, ám a titokzatos Indiában ez is lehetséges. Bárkinek bármi is a véleménye róla...